Wat is een daktent

Wat is een Daktent

Een daktent is tent die geplaatst wordt op een auto. Vooral in Zuid-Afrika en Australië is het vanouds een geliefde manier van overnachten. Als ‘Overlander’ op deze continenten biedt het op hoogte slapen veel voordelen ten opzichte van slapen op de grond. Zo is men veel minder kwetsbaar voor insecten en wilde dieren. Daarnaast is de daktent snel uit en in te klappen voor het kort verblijven op één locatie.

Soorten Daktenten

Daktenten zijn er inmiddels in vele soorten en maten. Op de oervorm van de Australische en Zuid-Afrikaanse modellen zijn er vele varianten. Daktenten zijn grofweg in te delen in hardshell daktenten en softshell daktenten. De hardshell daktenten, ook wel hard covers genoemd, hebben tijdens transport een harde schaal. De softshell daktenten, ook wel soft rooftop tents (SRT) genoemd, hebben in uitgeklapte toestand een bovenzijde van stof (canvas, katoen of polyester).

Hardshell daktenten

De Hardshell daktenten, ook wel hard covers genoemd, hebben tijdens transport een harde schaal. Deze daktenten bevinden zich meetsal helemaal boven de auto. Uitgeklapt komen ze dus niet buiten de auto uit. Deze daktenten zijn vaak binnen enkele minuten uit te klappen., meestal door een aantal klemmen los te maken waardoor gasveren het dakdeel automatisch naar boven drukken.

Hardshell daktenten zijn over het algemeen zwaarder dan de SRT daktenten en daarom minder geschikt voor kleinere voertuigen. Sommige Zuid-Afrikaanse modellen wegen tot 90 kg.

Hardshell daktenten hebben vaak een meer aerodynamische vorm dan de SRT-modellen. De Hardshell daktenten zijn leverbaar tot een lengte van 210 cm en een breedte van ca. 135 cm. Vaak zijn de afmetingen wat kleiner dan de SRT-modellen.

Soft Rooftop Tents (SRT’s)
De Soft Rooftop daktenten zijn de meest populaire daktenten. Het voordeel is dat er in uitgeklapte toestand een droge ruimte onder het uitgeklapte deel ontstaat. Ook kan er aan dit deel een ondertent (Annex) worden bevestigd waardoor er veel droge en beschutte ruimte ontstaat.

Dit model daktent kan ook opzij van de auto worden uitgeklapt.

Deze daktenten zijn vaak wat ruimer dan de Hardshell-modellen. De Softe Daktenten zijn er met een matrasmaat van 240 cm lengte en vanaf 140 cm breedte.