Petromax is een merknaam die vaak wordt gebruikt als synoniem voor petroleumlampen die beschikken over een gloeikous.

Tegenwoordig produceert Petromax naast de legendarische HK500 petroleumlampen, nieuwe hoogwaardige producten voor outdoor vuur, licht, grillen, outdoor cooking, bushcraft en survival. zoals Dutch Ovens, Percolators, de Petromax Atago. De Petromax Fire Kettle FK1 & FK2, de Hobo Stove BK1, de Firebox FB1 & FB2 maar het outdoor servies. Petromax ontwikkelt voortdurend nieuwe producten en blijft daarmee toonaangevend en succesvol.

Max Graetz was directeur-eigenaar en uitvinder bij de firma Ehrich&Graetz in Berlijn. Hij zocht een oplossing voor de rond 1900 in gebruik zijnde verlichting. Een nieuw product was toentertijd petroleum. Max bedacht een proces om van het petroleum gas te maken. Dit petroleumgas heeft een hoge verbrandingswaarde en energie-inhoud, daardoor ontstaat een hete blauwe vlam.

Max Graetz ontwikkelde een overdruklamp die werkt op petroleum die vergast wordt. In een gesloten tank wordt petroleum door middel van een luchtpomp onder druk gebracht. Door warmte wordt de petroleum vergast en over een gloeikous verbrand. De warmte die daarbij ontstaat, zorgt ervoor dat de petroleum weer vergast wordt. Om het proces te starten wordt spiritus gebruikt voor de eerste warmteontwikkeling. Rond 1916 begint de lantaren onder de naam Petromax een opmars over de wereld. De naam Petromax komt van: Petro voor petroleum en Max van Max Graetz. Volgens de overlevering een “titel” die de vrienden van Max graag gebruikten.

Het ontwerp uit 1916 was zo’n succes dat het in 2006 nog gebruikt wordt. Ondertussen is de naam Petromax synoniem geworden voor verschillende lampen van diverse fabrikanten. De naam en het ontwerp was zo sterk dat het ook gebruikt wordt voor kooktoestellen op petroleum welke werken volgens het principe van petroleum vergassen om licht of warmte te ontwikkelen.

Feuerhand is de naam van de Duitse fabrikant van olielampen of stormlampen. Deze werden oorspronkelijk geproduceerd in Beierfeld, Saksen; De geschiedenis van de Feuerhand stormlantaarns strekt zich uit tot op de dag van vandaag. Tot eind 2012 werden de lantaarns vervaardigd door Feuerhand GmbH in Hohenlockstedt, opgericht in 2003. De dagelijkse productie in 2011 lag rond de 9.000 stuks. In totaal zijn er tot nu toe zo’n 250 miljoen Feuerhand-olielampen geproduceerd. Een belangrijke afzetmarkt voor Feuerhand stormlantaarns zijn landen zonder landelijke elektriciteitsvoorziening, waaronder vooral Afrikaanse en Arabische landen. In Duitsland werden tot in de jaren ’70 Feuerhand-olielampen gebruikt als lantaarns om bouwplaatsen (vooral in de wegenbouw) te beveiligen. [2] Een van de meest populaire lampmodellen van Feuerhand is het model 276 Baby Special, die tot op de dag van vandaag ook door Bushgear aangeboden in haar webshop. 

De Feurhand olielampen worden aangeboden in diverse kleuren:

Zink

Antraciet

Matzwart

Diepzwart

Geel

Telemagenta (roze)

Pastelblauw

Olijfgroen

Blauw

Oranje

Brons

Koper

Softbeige

Sparkling Iron

Wit