Je wil eerst de daktenten vergelijken voordat je er één koopt. Veel daktenten lijken qua vorm en uiterlijk op elkaar. Toch zijn er veel verschillen. Deze verschillen zitten in de materiaalkeuze. De materiaalkeuze bepaalt het gebruiksgemak, de levensduur, het gewicht, de slijtvastheid en ook de prijs. De verschillende typen daktenten kunnen in eerste instantie grofweg worden verdeeld in harde schaal daktenten (hardshell of hardcover) en ‘zachte’ daktenten of ‘soft rooftop tents’. Allereerst nemen we de zachte daktenten of soft rooftop tents (SRT’s) onder de loep omdat daar ook het meeste over te melden is.
Maar waar moet je nu op letten?
Tentdoek
Fabrikanten gebruiken verschillende doeksoorten. Een grove verdeling is polyester voor de goedkopere budgettenten en canvas ripstop voor de betere tenten. Onder de ripstop tentdoeken varieert de toegepaste dikte tussen 240D en 600D. De ‘D’ staat voor Denier. Denier is een maateenheid die wordt gebruikt om de vezeldikte te bepalen van afzonderlijke draden of filamenten die worden gebruikt bij het maken van textiel en stoffen. Stoffen met een hoog aantal Deniers zijn vaak dik, stevig en duurzaam. Stoffen met een laag aantal Deniers zijn vaak dun, zacht en zijdeachtig.
Een andere maat voor de toegepaste kwaliteit tentdoek is het gewicht per m2. Het gewicht van 420D bedraagt 160 gram/m2, dat van 600D bedraagt 295 gram/m2. Het is duidelijke dat een hogere waarde voor ‘D’ tot uiting komt in de kwaliteit en levensduur. Een hogere waarde voor ‘D’ betekent ook een wat zwaardere tent.
Sommige fabrikanten gebruiken Poly-cotton ripstop. Dat is een weefsel dat deels uit polyester en deels uit katoen bestaat. Goedkopere tenten bestaan geheel uit het niet-ademende polyester weefsel. Het binnenklimaat wordt vaak wat benauwd in dergelijke tenten.
Ripstop
Ripstop is een weeftechniek waardoor textiel sterker en scheurbestendiger is. Op een onderlinge afstand van gewoonlijk 5 tot 8 millimeter worden dikkere of sterkere draden tussen de dunnere draden geweven. Het weefsel krijgt hierdoor een enigszins geruit uiterlijk. Voordelen van ripstop-weefsels zijn de zeer goede gewicht/stabiliteitverhouding en de scheurweerstand. Dit komt doordat een scheurtje dat ergens in het doek begint, zich uitbreidt totdat het de dikkere draad bereikt, en dan daar meestal stopt.
De tenten van Tasmanian Outdoor hebben 600D ripstop canvas.
Regenscherm
De meeste daktenten zijn voorzien van een regenscherm (rain fly sheet). Het doel van dit scherm is tweeledig. Het is zowel de paraplu als het zonnescherm van de tent. Dat betekent dat het waterdicht moet zijn, geen water mag opnemen en snel moet kunnen drogen. Ook moet het scherm tegen hoge temperaturen en UV-bestendig zijn. Het gekozen materiaal is daarom vaak polyester. Sommige fabrikanten versterken de hoeken van dit onderdeel omdat er nogal wat kracht op komt bij harde wind.
De tenten van Tasmanian Outdoor hebben een 240D polyester regenscherm.
De constructie van daktenten vergelijken
Tot de constructie van een daktent behoren de bedbodems, bedbases of basisplaten, de tentbeugels en de scharnieren.
Voor de bedbodems of basisplaat van een daktent wordt vaak aluminium sandwichplaat of hout gebruikt. Aluminium heeft het grote voordeel dat dit geen vocht opneemt, licht is en isoleert. Doordat hout vocht kan opnemen, is het gevoelig voor schimmel, rot en kromtrekken. Aangetast hout heeft een onaangename geur dat vaak ook in de tent en het matras trekt. Ook onder de toegepaste aluminium tentbodems zit verschil. Sommige fabrikanten gebruiken dun aluminium dat gevoelig is voor indeuken. Vaak laat dit na verloop van tijd los van het interne frame. Als dit eenmaal gebeurt, levert elke beweging in de slaap geluiden vanuit de bedbodem op. Uniek is het gebruik van aluminium traanplaat door Tasmanian Outdoor. Dat is ongevoelig voor indeuken.
De bed bases worden met montagerails op de dakdragers of roof rack gemonteerd. Deze moeten bij de meeste daktenten op maat gemaakt worden afhankelijk van de montage naar opzij of in de lengterichting van de auto. Alleen Tasmanian Outdoor levert zowel de korte als de lange rails standaard mee.
Scharnieren
Budgettenten zijn vaak uitgerust met plastic scharnierdelen. Andere tenten, zoals die van Tasmanian Outdoor, hebben RVS of aluminium scharnieren.
Tentbeugels of -stokken
De meeste daktentfabrikanten passen geanodiseerde aluminium beugels toe. Meestal in de diktes van 10 – 25 mm.
Ladder
De ladder maakt van elke ‘SRT’-daktent deel uit van de ondersteuning van de daktent als deze geopend is. Er worden vaak twee typen ladders gebruikt: de uitschuifbare ladder (in 2 delen met soms nog een extra verlenging) en de telescopische ladder. De uitschuifbare ladder is vaak wat goedkoper maar voldoet prima. Deze ladder is te verlengen voor hoge auto’s. De telescopische ladder is gemakkelijker op lengte te stellen maar een verlenging is niet leverbaar.
Matrassen van daktenten vergelijken
Een daktent heb je om in te slapen. Eén van de belangrijkste dingen bij een daktent is dan ook het matras. Bij de meeste leveranciers is het matras van koudschuim. Koudschuim heb je in veel kwaliteiten. Belangrijk is natuurlijk dat het lekker ligt maar een lange levensduur is ook prettig. Een alternatief is polyether maar een dergelijk matras moet worden afgeraden. Polyether is vaak in het goedkopere segment te vinden. Deze matrassen vervromen snel, voeren geen vocht af en hebben een beperkte levensduur.
Sommige fabrikanten leveren de daktent standaard met een anti-condensmat tussen bedbodem en matras. Dit zorgt voor isolatie en de afvoer van vocht. Het gebruikte materiaal van de matrasovertrekken is polyester bij de budget-tenten en minimaal een katoenen bovenzijde voor de overige tenten.
Tent-afdekzeil (tentcover)
Voor transport wordt een afdekhoes over de daktent aangebracht. Het is niet altijd gemakkelijk is om de transporthoes aan te brengen. Daarom is de keuze voor het materiaal vaak een compromis tussen gewicht en hanteerbaarheid. Het meestgebruikte materiaal is PVC van 500 tot 1000 gram per m2. De hoes wordt door middel van ritsen bevestigd aan de bedbodem. Soms is het lastig om geen tentdoek tussen de rits te laten komen. Een grove rits heeft vaak de voorkeur omdat hierin de stof minder vaak vastloopt. Een grove rits beschadigt ook minder snel. Over de afdekhoes zijn vaak nylon banden aangebracht met D-sluitingen en/of klittenband. Het klittenband heeft vaak niet een hele lange gebruiksduur. De banden hebben als doel dat de afdekhoes minder klappert en opbolt tijdens het rijden. Hierdoor is de luchtweerstand minder.
Annex of ondertent
Onder de zachte of SRT daktenten kan bij de meeste daktenten een Annex of ondertent worden bevestigd. Hierdoor ontstaat een flinke extra droge of beschutte ruimte onder de tent. Het materiaal van de ondertent is vaak lichter dan dat van de daktent. Sommige fabrikanten gebruiken hiervoor polyester (goedkoper) terwijl anderen hiervoor polyester ripstop canvas kiezen. De onderzijde van de annex of ondertent bestaat vaak uit een PVC grondzeil, vergelijkbaar met het afdekzeil van de daktent. In de ondertent bevinden zich openingen waarvoor muskietengaas is aangebracht.
Compleetheid en accessoires van daktenten vergelijken
Sommige daktentfabrikanten leveren hun daktenten zonder een enkele accessoire. Hierdoor moeten extra accessoire zoals een opbergnet, schoenenzak of ladderverlenging separaat bijgekocht worden. De totaalprijs wordt dan alsnog hoger. Bij de meeste leveranciers valt er ook niet veel te kiezen. Zo ligt de tentkleur en de kleur van het afdekzeil vast. De tenten van Tasmanian Outdoor hebben standaard:
- 2 schoenzakken
- 2 bagagenetten
- Anticondensmat
- 7 cm HD-koudschuimmatras
- 600D canvas ripstop tentdoek
- 4 montagerails voor flexibiliteit in montagerichting op de auto
- ladderverlenging is standaard bijgeleverd
- afdekhoes in twee kleuren leverbaar
De daktenten van Tasmanian Outdoor zijn van hoge kwaliteit en erg compleet. Hier vind je meer informatie.